Skip to content

Specialstål

Höghållfast stål och fjäderstål

PT-band är ett fjäderstål inom gruppen specialstål och har goda fjäder egenskaper i kombination med god formbarhet, utan styckhärdning av dina fjädrar. Sorbitex är ett annat specialstål som har mycket goda fjädrande egenskaper och Rawael är ytterligare ett specialstål som erbjuder möjlighet till mycket snäva toleranser både när det gäller mekaniska egenskaper och dimension.

PT-Band

PT står för Pre Tempered och innebär i praktiken att materialet har getts en bainitisk struktur genom mellanstegshärdning. Den bainitiska strukturen ger materialet en god formbarhet och hög hållfasthet på samma gång.

Sorbitex

Sorbitex är ett sorbitiskt härdat och texturvalsat fjäderstål där valsreduktionen kan uppgå till ca 90 %.

Rawael

Med Rawael får du ett höghållfast, mikrolegerat bandstål med god formbarhet och snäva toleranser både med avseende på dimension och mekaniska egenskaper.

Mer om våra specialstål

PT-band

PT-band har en klart bättre formbarhet för en viss hållfasthet än de martensitiskt härdade materialen. Ett martensitiskt härdat material har mycket begränsad formbarhet och bockbarhet. Därför måste man då tillverka och forma komponenten i glödgat/mjukt tillstånd och
komponenten styckhärdas i efterhand. Med PT-band eliminerar du styckhärdning av din komponent med möjlighet till markant snävare måttoleranser. Dessutom uppnår du en kortare ledtid och mindre skrotutfall med PT-Band. Brottgränsen för PT-Band kan väljas mellan RM=900-1500 MPa. 

Sorbitex

Materialet erbjuder brottgränser upp till ca 3000 MPa och används
framför allt till returfjädrar till bilbälten, dammsugarkablar mm. Materialet levereras med en slipad yta och normalt med arronderade kanter för att maximera utmattningsegenskaperna. Prestandan för en returfjäder i Sorbitex överträffar prestandan för martensitiskt härdade returfjädrar. 

Rawael

Materialet Rawael ger dig möjlighet till riktigt snäva toleranser för slutprodukten och god produktivitet. Du kan optimera din tillverkningsprocess på ett helt annat sätt än med ett material med större variationer. Tack vare en låg kolhalt är RAWAEL dessutom svetsbart. Brottgränsen kan väljas mellan RM=700-1200 MPa. 

Specialstål

EN NormMaterial nrSwedish normDINDatabladÖvrig info
RAWAEL 70Beställningsvara
RAWAEL 80Beställningsvara
RAWAEL 90Lagervara
RAWAEL 110Lagervara
PT-90Beställningsvara
PT-120Beställningsvara
PT-140Beställningsvara

Kontakta oss

Ta kontakt med en av våra experter för en diskussion om vilket material som passar dig bäst.

Kungstorpsvägen 8C
236 32 Höllviken

Bångbro Strip Steel

Vårt systerföretag som vi jobbar i nära samarbete med. 

Besök gärna Bångbro Strip Steels hemsida.